recensies
recensie
recensie: Honolulu King - Anne-Gine Goemans
Door: Esmee Verhoeven 4Va
Hardy, een man met geheimen
Anne-Gine Goemans, ‘Honolulu King’, Ambo/Anthos, 2015
“Toen Hardy Hardy eenmaal begon te spreken, wenste iedereen met heel zijn hart dat hij zijn mond had gehouden.” Hardy heeft een oorlogsverleden. Hij is ook een muzikant in de band de Honolulu Kings. Hij vertelt een gebeurtenis uit zijn leven en hij had dat beter niet kunnen vertellen, want het zorgt alleen maar voor problemen voor de mensen aan wie hij het vertelt heeft. Het boek heet ‘Honolulu King’. Het boek is geschreven door Anne-Gine Goemans. Anne-Gine heeft onder andere ook ‘Ziekzoekers’ en ‘Glijvlucht’ geschreven. Mijn mening over het boek is, dat het een meeslepend boek is.
Ten eerste vind ik het boek heel realistisch. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. “Mijn eerste opdracht was het ophalen van medicatie bij een Nederlandse arts. Ik fietste in een blauwe rok en witte blouse door Malang langs Japanse legerkonvooien. Mijn blonde haren met groene chloorstrepen werden bijeengehouden door een rode strik.” Dit is een citaat van een van de cassettebandjes die Hardy had opgenomen. De verhalen van de cassettebandjes zijn zo verteld dat ik de situatie voor me zie. Ik vind dat Anne-Gine dat heel mooi heeft gedaan, omdat je heel erg meeleeft met de personages. De personages komen echt tot leven.
Ten tweede heeft het boek een hele fijne manier van lezen. Dat komt door het taalgebruik. “Sure as hell. Samen met zijn makkers vrat hij de kat op, uit noodzaak. Gedreven door honger en wanhoop.” Anne-Gine gebruikt Engelse woorden. Dit is van deze tijd, want jongeren gebruiken nu ook vaak Engelse woorden. Dit vind ik heel fijn, omdat ik zelf ook nog jong ben. Ik gebruik dus ook vaak Engelse woorden in mijn dagelijks leven. Anne-Gine gebruikt niet te veel Engelse woorden, dus kunnen oudere mensen het boek ook nog volgen. Ik vind het leuk dat ze een modernere schrijfstijl gebruikt, want het verhaal is van vroeger en ze heeft het door het taalgebruik in een modern jasje gestoken.
Kortom, ik vind het een geweldig boek en toen ik er aan begon, kon ik niet meer stoppen met lezen. Dit komt doordat het boek op een realistische manier is geschreven. Ik kan me heel erg inleven in de personages. Ook heeft de schrijfster een hele fijne manier van schrijven gebruikt. Ze gebruikt een moderne taal. Het is een goed boek voor jong en oud en dat spreekt mij heel erg aan. ‘Honolulu King’ is echt een verslaving.

Fooi voor fijngehakt eten?
Door: Ines Pijnenburg, 4Va
Arnon Grunberg, Blauwe maandagen. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Eerste druk mei 1994.
Blauwe maandagen gaat over een jongen die nog op de middelbare school zit. Hij heeft totaal geen motivatie en vraagt zich vaak af waarom iedereen om hem heen zo saai is als een dodo. Behalve natuurlijk zijn vriendin Rosie! In het tweede deel wordt er een hele andere draai aan gegeven. Hij heeft een vader die later ziek wordt en een moeder die denkt dat ze hem heeft vermoord. Het is een zeer humoristisch boek en leuk geschreven, en daarom zou iedereen het een keer gelezen moeten hebben.
Hetgeen wat mij het meest aansprak van dit boek is dat ik dingen terug zie in het boek die ook bij ons op school zouden kunnen gebeuren, maar wel zo abnormaal beschreven dat het haast niet realistisch meer is. Neem bijvoorbeeld het begin waarin Arnon en zijn vrienden voetballen en elkaar pushen om zo veel mogelijk te drinken. “We sloten weddenschappen af wie het meeste kon drinken van de Martini, die we in grote hoeveelheden hadden ingeslagen in de supermarkt van Someren. Na een halve fles kon ik niet meer. Er was een jongen die doorging tot anderhalve fles. Hij won, maar we hebben hem sinds die avond niet meer teruggezien.” Wat me ook aansprak is de manier waarop is geschreven. Alles wordt zo in detail beschreven, dat je erg goed kan inleven in het boek. Er worden steeds kleine stukjes uit het leven van andere personages beschreven. Bijvoorbeeld het stuk waarin Arnon vertelt over zijn baantje bij de apotheek en met welke mensen hij te maken krijgt. “Ik kreeg overal wat fooi, maar in het bejaardentehuis kreeg ik het meest. Daar zat een vrouw die me minstens een tientje gaf. Ze wilde dat ik haar eten opat. Ik had helemaal geen zin in dat eten van haar. Het was namelijk al fijngehakt en gepureerd.” Ondanks dat je je goed kan inleven, is het een boek waarin veel onverwachte dingen gebeuren. En toch is het hele boek een samenhangend geheel.
Blauwe maandagen is een boek dat je gelezen moet hebben. De details in het boek zijn fijn om te lezen. Je gaat helemaal op in het boek. Het abnormale is wat dit boek zo leuk maakt en ik weet zeker dat veel mensen het gedrag herkennen van de personages uit het boek. Natuurlijk hebben wij nu onze mobiele telefoons maar er zullen altijd overeenkomst blijven. En als je dan toch een boek voor school moet lezen, zal dit boek je uit de brand helpen!

recensie 3
recensie 4
naar de sterren en terug in de ruimte van Sokolov
Door, Daan de Wit, 4Va
Leon de Winter, "De ruimte van Sokolov", De bezige Bij, 1992
"Op zondag 23 september 1990 werd in de wijk Shekunat Hatikva in het zuiden van Tel Aviv een moord gepleegd." Deze zin zegt gelijk waar het boek over gaat wie is de moordenaar, maar het boek gaat over veel meer dan alleen wie is de moordenaar. Het gaat namelijk ook over vriendschap, verraad, alcoholisme en hoe snel iemands leven kan veranderen. De hoofdpersoon is Dr. Sasja Sokolov een Russische ingenieur die na het Ontploffen van de Oktjabir, een Russische raket, na Israël gaat waar hij een getuige is van deze moord. Terwijl de moord wordt onderzocht door de politie gebeuren er nog allemaal andere vreemde dingen met Sokolov. Al met al vind ik het een goed boek.
De ruimte van Sokolov is een zeer realistisch boek. Het speelt zich af in het begin van de Gaza oorlog. Alles is heel goed geschreven en het lijkt net alsof je erbij bent De Winter heeft dan ook gedacht aan alle kleine details waardoor het nog realistischer is. "Uit het kartonnen doosje op zijn heup nam hij het gasmasker" Hier zie je weer dat De Winter denkt aan de kleinste details. Hij heeft dan ook zoals in zijn dankwoord staat met veel specialisten gesproken en plekken bezocht om te zorgen dat het verhaal nog echter zou lijken.dit merk je ook wel door het veel gebruik van vaktaal. Zelf vind ik dat hij goed is geslaagd op het vlak van realisme.
Naast dat het verhaal heel realistisch is, Zijn de personages heel goed geschreven. Je volgt Sokolov in het verhaal. Je krijgt doordat je hem volgt alles te weten over hoe hij denkt. Hierdoor snap je waarom hij sommige keuzes maakt ook al ben je het soms niet eens met zijn keuzes. Je leest daarnaast hoe Sokolov verandert van iemand die alleen maar de regels volgt tot iemand die op het einde tegen zijn eigen regels in gaat. "hij opende de achterbak en wikkelde het wapen uit de wollen lap." Hier lees je iets wat hij in het begin van het boek nooit gedaan zal hebben maar iets heeft hem aangezet het toch te doen, maar wat?
Kort gezegd vind ik het een goed geschreven boek. Doordat het boek heel realistisch is en het heel goed geschreven personages heeft. Ik raad dit boek dan ook aan, aan mensen die houden van boeken die gaan over vriendschap, verraad en hoe snel een mens kan veranderen. Wie de moord uiteindelijk heeft gepleegd en Sokolov heeft aangezet tot verandering van gedrag kun je alleen maar lezen in "De ruimte van Sokolov" van Leon de Winter!

Maak jouw eigen website met JouwWeb